Stäng fönster Örnsköldsvik kn, NÄTRA PRÄSTBORD 1:4 NÄTRA KYRKA

Kyrktomten
Rektangulär tomt i öst-västlig riktning med kallmurad, bearbetad natursten i bogårdsmur i söder, väster och norr. Muren omsatt i norra delen för ett par år sedan med betongstöd. Gräsbevuxet krön.

Tomten sluttar kraftigt mot söder utanför bogårdsmuren, där en grusväg skär av på väg ned till ett gravkapell från 1930-talet, tillbyggt 1958. Det klassicistiskt utformade kapellet är delvis inbyggt på tomten, delvis söder om dess bogårdmur, och nivåskillnaden gör att även en souterrängvåning finns mot söder. Kapellet är murat, slätputsat och vitmålat, har sadeltak med falsad kopparplåt, klassicerande tempelgavelmotiv mot norr med framspringande hörnrustik samt portik. Utvidgad kyrkogård i etapper i öster, nordöst och sydöst ned mot Nätraån. Här finns ett par grindstolpar från 1945 mot norr, grindarna saknas.

Grusgångar runt kyrkobyggnaden förlängs i rätvinkliga linjer, i huvudsak gräsbevuxna grav-kvarter. Den stora tomtytan har uppvuxna björkar inom varje kvarter och mindre nyplanterade skogslönnar. Klena små galvade lyktstolpar med lyktor i vattrat glas utmed grusgångarna.

Murad, slätputsad och vitmålad stigport i väster från 1833. Stolparna försedda med fördjupade fyllningar. Det svängda portalkrönet (nästan serlianskt i sin form) belagt med svartmålad falsad plåt. Dekor av tre förgyllda klot. Grindpar med fast överstycke i svartmålat smide av Per Östman i Ry, Nora. Stigport i norr av liknande karaktär, dock mer svängd barockform på överdelen.