Stäng fönster Nyköping kn, SPELVIK 2:7 M.FL. SPELVIKS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger i en backe med kyrkogården i sluttning mot väster. Kyrkan och kyrkogården omges av en naturstensmur, som enligt en inskription är anlagd 1781. En trädkrans bestående av lönnar växer innanför muren, förutom vid norra muren där träd saknas. Kyrkogården nås via grindstolpar som tillverkades 1933 och som är placerade på södra sidan. En enkel smidesgrind sitter mellan putsade och vitkalkade murade stolpar. Stolparna är täckta med ett spånklätt pyramidtak. Grinden står i stenmuren mitt för kyrkans ingång i vapenhuset och en grusgång löper från grinden fram till portalen. Gångarna i övrigt består av flata kalkstenshällar, som lades runt kyrkan i samband med kyrkogårdens omplanering 1950.

De få gravvårdarna är placerade norr och väster om kyrkan, främst i anslutning till muren. En större gravsten är placerad i sydöstra delen.

Minneslunden, som utgörs av ett kraftigt träkors och en rund murad springbrunn av sten, är belägen direkt väster om kyrkan.

På en hög trädbeväxt platå strax öster om kyrkan är den öppna klockbocken byggd. Stapeln bär en klocka, som saknar inskriptioner. Huven är sadeltaksformad och är klädd med spån, liksom mittstolparna. Klockstapeln uppfördes 1933 i samband med kyrkans restaurering, vilket anges på spirans flöjel. En äldre föregångare har dock funnits.

Eva Wockatz, inventeringstillfället.