Stäng fönster Stockholm kn, DJURGÅRDSKYRKAN 1 DJURGÅRDSKYRKAN

Omgivningen
Djurgårdskyrkan ligger på Södra Djurgården, strax intill Gröna Lunds nöjeskomplex och nära Skansen. Närheten till dessa anläggningar präglar omgivningen mycket påtagligt, särskilt sommartid. I söder tar Djurgårdsstaden vid med sin småskaliga träbebyggelse från 1700- och 1800-talet, i äldre tid huvudsakligen bebodd av områdets många varvsarbetare. Närmaste granne till kyrkan i väster är det s k Bellmanhuset i kvarteret Masten med sin speciella svalgång.

Anläggningen
Strax nordväst om kyrkan står Djurgårdskyrkans klockstapel. Den invigdes 1950, uppförd enligt arkitekten Ragnar Hjorths ritningar från 1948. Stapeln har en enkel, öppen träkonstruktion som upptill är prydd med en kyrktupp. Hjalmar Gullberg har författat den dikt som ingraverats på kyrkklockan. Här finns även en flaggstång och ett svart smideskors med texten "Åt minnet av dem som vila på Djurgårdens gamla kyrkogård", rest 1955. Denna kyrkogård låg sydväst om dagens Långa Gatan men bebyggdes med bostadshus i början av 1800-talet. Kyrkotomten omgärdas av ett sekundärt trästaket längs vilket det finns en del planteringar och står några stora träd. I staketet mot Djurgårdsvägen finns en träportal med texten DJURGÅRDSKYRKAN. Planen i väster är grusad, i övrigt gräsmatta.

Kyrkobyggnaden
Djurgårdskyrkan är uppförd som en profan byggnad och också utformad som en sådan. Endast korset uppe på frontespisen visar att det idag är en kyrkobyggnad. Kyrkan är enskeppig och saknar kor. Kyrkorummet är orienterat i nordvästlig-sydostlig riktning med huvudentrén belägen på den sydöstra gaveln. Den i sydvästra hörnet belägna ursprungliga uthusbyggnaden är sekundärt hopbyggd med kyrkan med en smal länk. Kyrkans stomme är av timmer.