Stäng fönster Uppsala kn, BÖRJE 2:1 BÖRJE KYRKA

Beskrivning
Börje kyrka är en medeltida gråstenskyrka uppförd omkring år 1300. Öster om det rektangulära långhuset finns ett smalare, rakt avslutat kor. I norr ligger sakristian och i söder vapenhuset. Sakristian är samtida med kyrkan i övrigt. Avsaknaden av blinderingar på vapenhuset samt dess sekundära tegelvalv tyder på att även vapenhuset kan vara samtida med resten av kyrkan, vilket är ovanligt eftersom nästan alla medeltida vapenhus i Uppland byggts på 1400-talet. Fasaderna är spritputsade med slätputsade hörn och omfattningar. Fasadputsen tillkom på 1700-talet. I väster finns ett ursprungligt medeltida rundfönster. Övriga fönsteröppningar är tillkomna på 1700-talet då även de gamla fönsteröppningarna förstorades. Både vapenhuset och långhuset har välbevarade spetsbågiga, gotiska tegelportaler. Vapenhusentrén är försedd med en tjärad träport med mönstrad panel, tillkommen vid
1911-12 års restaurering. Kyrkan har branta sadeltak täckta med tjärade spån.
Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur och en trädkrans av lövträd. Ingången i söder, rakt söder om vapenhuset, har en stentrappa och är försedd med huggna grindstolpar och en järngrind på vilken årtalet 1861 står. Väster om kyrkan finns ytterligare en ingång med gjutjärnsgrindar från 1856. På grund av sluttningen mot söder fungerar den södra och västra kyrkogårdsmuren som en stödmur för den högre liggande kyrkogården. I södra muren finns en stor runsten. Kyrkogården är utvidgad mot norr, troligen 1934, vilket är det årtal som finns på en järngrind i den nordvästra entrén till kyrkogården. Vid nordöstra hörnet finns en minneslund som anlades 2001. Kyrkogårdsgångarna är grustäckta och större delen av gravkvarteren är grästäckta. Ett antal spridda grusgravar med stenramar eller häckinramning finns bevarade, de flesta på kyrkans södra och östra sida. Där finns även en del stora, påkostade gravvårdar från 1800-talet och det tidiga 1900-talet.

Klockstapeln står på en kulle söder om landsvägen mittemot kyrkan. Den byggdes 1760 och har en välbevarad utformning av ett för Uppland vanligt slag. Bottenvåningen har inåtlutande väggar klädda med tjärade träspån. Över det reser sig stapeln med vertikala, brädklädda väggar målade i falurött. Klockvåningen har svarta ljudluckor. Taket har en karnisformad profil och är täckt med falsad skivplåt. Det kröns av en liten lanternin med plåttäckt huv.