Stäng fönster Hultsfred kn, TVETA 5:1 TVETA KYRKA

KULTURMILJÖN - Kyrkan och kyrkogården ligger på östra kanten av en mindre höjdrygg med vid utsikt
mot Emådalen i öster. Kring kyrkomiljön finns ett ålderdomligt odlingslandskap.
Kyrkogården omgärdas av en noggrant lagd kallmurad stenmur och en trädkrans bestående av högresta lövträd. Klockstapeln som står i den sydvästra delen är uppförd på 1600-talet och byggd med bockkonstruktion med kraftiga snedstävor som stödjer en bärande klockbock. Denna täcks av ett korsformat sadeltak med smal spira. I klockstapeln finns två klockor varav den ena ska vara från 1500-talet. Intill kyrkogården i nordöst ligger en stallänga som tidigare fungerade som kyrkstall, men som nu är förråd och garage. Här finns också ett utedass som ännu är i bruk, till gagn för kyrkans besökare. Intill kyrkans parkering öster om kyrkogården ligger gamla kommunalhuset som också fungerade som skolhus. Byggnaden är i två våningar, har brutet plåtklätt tak, rödfärgade fasader och stora vitmålade fönster. Efter kommun-sammanslagningen användes byggnaden som skolhus fram till 1950-talets mitt Numera ägs byggnaden av ägarna till närbelägna Tveta gård. I den södra delen av tomten kring kommunalhuset finns delar av grunden synlig till Tveta gamla skola och sockenstuga. Väster om tomten står en minnessten rest till minne av Tveta kommun.
KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården omger kyrkan i alla fyra väderstreck och har en i det närmaste rektangulär form. Gravvårdarna är placerade i sex kvarter anlagda i gräsmattor, med eller utan häckar. Kyrkogården har ingångar i öster och söder från vilka grusgångar leder till kyrkans ingångar. Stenmur och trädkrans omgärdar kyrkogården. I den sydvästra delen står klockstapeln.
Läs mer i den separata rapporten om Tveta kyrkogård.
KULTURHISTORISK BEDÖMNING AV KYRKOGÅRDEN I DESS HELHET Tveta kyrka uppfördes under medeltiden och sedan dess har sockenborna begravts på kyrkogården. Inga spår av dess äldsta tid är dock bevarade. En vandring över kyrkogården kan berätta om skiftande synsätt när det gäller begravningstraditioner och synen på döden under 1800- och 1900-talen. Gravvårdarna rymmer information som handlar om person- och/eller lokalhistoria i form av personnamn, ort-/gårdsnamn och titlar. På Tveta kyrkogård förekommer titlar som exempelvis hemmansägare, handlare, skomakaremästare riksdagsman, riddare och professor vilka alla vittnar om kunskap, näringar och samhällsfunktioner som funnits i trakten. Gårds- eller bynamn finns angivet på det stora flertalet vårdar.
Kyrkplatsens placering i landskapet och utformningen av kyrkogården skapar tillsammans med klockstapeln, kyrkogårdsmuren, trädkransen, de gamla kyrkstallarna och skolhuset en värdefull kulturmiljö.
Tveta kyrkogård kännetecknas av de förändringar som gjorts under 1900-talet. I början av 1900-talet fanns sannolikt köpegravar endast öster om koret och längst i väster. I övrigt bör kyrkogården ha bestått av allmänna gravplatser med gravvårdar av trä som var tätt placerade. Fotografier från 1920-talet visar ännu den strukturen. Någon gång på 1930-talet uppordnades, större delen av kyrkogården. Grus- eller jordbelagda gångar skapades som åtskilde de olika kvarteren. Gravvårdarna ordnades i raka rader. I slutet av 1940-talet gjordes ytterligare en uppordnig av kyrkogården. Sannolikt var det i samband med detta som trävårdarna på södra sidan försvann. På 1970-talet såddes gravplatser in med gräs och gravplatsomgärdningar togs bort. Enstaka bevarade stenramarna berättar om kyrkogårdens tid som gruskyrkogård.
Hur material och utformning av gravvårdar varierat under olika tider illustreras av kyrkogårdens gravvårdar. På Tveta kyrkogård finns gravvårdar från andra halvan av 1800-talet och fram till idag. Hela kyrkogården har brukats kontinuerligt vilket har skapat en kyrkogård där gammalt och nytt möts. De vårdar som är från 1800-talets mitt eller tidigare, samt gjutjärnskorset, bör tas upp på församlingens inventarieförteckning. På Tveta kyrkogård finns ovanligt få äldre gravvårdar bevarade. De som ännu finns på kyrkogården bör om möjligt bevaras på plats som en länk till platsens historia. Enstaka gravvårdar och grupper av vårdar vittnar om skiftande ideal och ibland om hantverksskicklighet.
På en kyrkogård är det naturligt att gravvårdar ändras och gravrätter återgår och får ny ägare. Det är dock viktigt att man i den långsiktiga förvaltningen är uppmärksam på att bevara de olika delarnas karaktär och gravvårdar från alla olika tider.
Sammanfattningsvis:
·Tveta kyrkogård tillsammans med kyrkan, klockstapeln de gamla kyrkstallarna och skolhuset skapar en värdefull kulturmiljö.
·Ett kulturhistoriskt värde finns i kyrkogårdens struktur som sådan med de olika tidsskikten, som speglar olika skeden i kyrkogårdens utveckling.