Stäng fönster Landskrona kn, CITADELLSTADEN 5:1 SANKT JOHANNES KYRKA

Historia
När ”Gamla begravningsplatsen” i centrala Landskrona inte längre gick att utvidga anlades istället 1877 ”Nya begravningsplatsen”, efter ritningar av arkitekt Fredrik Nielsen. Den har senare utökats vid flera tillfällen och nya områden med olika karaktärer har skapats. 1908 utökades kyrkogården åt väster, ritad av stadsträdgårdsmästaren Åke Granberg. Då tillkom huvudgången och några sidoaxlar av lindalléer. 1922 byggdes kyrkogården ut ytterligare åt väster, ritad av stadsarkitekt Frans Ekelund. Denna del benämns ”Landskrona kyrkogård” och här ligger ”Centralplatsen”.
1960 utökades kyrkogården åt söder, kallad ”Gröna kyrkogården”, gestaltad av landskapsarkitekt Per Friberg, på det tidigare koloniområdet. En mur byggdes åt söder. 1968 anlades ”Gamla minneslunden” ritad av Per Friberg. Den var tänkt som en glänta i skogen med en bäck. Bäcken togs dock bort i ett senare skede.
1980 utvidgades kyrkogården åt norr och förbereddes för jordbegravningar. 2000 anlades här en muslimsk begravningsplats.
”Gröna kyrkogården”, är bearbetad under 1990 och 2000-talet av dåvarande kyrkogårdschefen Pål Reijer. Under denna tid har tillkommit askgravar, urngravar och fler ytor hårdgjorts. Den nya minneslunden anlades 2003.
Kyrkogården är stor, 15 hektar, har parkkaraktär med 1600 träd av 120 arter.
Kyrkogården omges av en hög tegelmur avtäckt med kalkstensskivor. I söder längs Kapellvägen är istället en låg kallmur av huggen sten, spireahäck och lindträd. Vid koloniområdet är det nätstängsel och delvis stora skogsekar. Några ingångar i murarna har äldre kopparklädda portar, andra ingångar saknar grindar och har endast ”cykelfällor” av metall.
Markbeläggningar på gångar är grus, asfalt, gatsten, betongsten och gräs. Övervägande delen är grusgångar.

”Nya begravningsplatsen” kännetecknas av symmetri och axialitet med långa siktlinjer och gångar med trädalléer. Gravplatserna är omgärdade med stenram, smidesstaket eller vanligast buxbom.

”Landskrona kyrkogård” kännetecknas fortfarande av symmetri men med en del mjukare former. Gravstenar placerade längs raka klippta rygghäckar är vanligt på denna del. Här finns också en cirkulär plats med liggande gravstenar placerade i gräs runt ett träd. Här är bla Martin Emond begravd, konstnären som målade altartavlan i kyrkan och stadsarkitekt Frans Eklund som ritade begravningsplatsen.

”Gröna kyrkogården”, innehåller minneslund, urngravar och askgravplatser. Minneslundens centralpunkt är en rund damm med skulptur. Utanför ligger som ”ringar på vattnet” urngravplatser där gravstenarna står mot böjda rygghäckar av vintergrön häck. Askgravplatserna är liggande stenar med ett metallöv med namn placerade i planteringar med böjda former. På Gröna kyrkogården växer övervägande lövträd, inte barrträd. En del är mer naturlik med höga träd och liggande gravstenar i gräsmatta utan inramningar.

I norra delen av kyrkogården är många invandrare begravda. Gravstenarna innehåller ofta foto på stenen. Även blästrade porträtt i stenen förekommer. I norr finns också en kistlund och en muslimsk begravningsplats.
Alla gravar är vända åt Mecka på muslimska gravplatsen. Gravarna är omgärdade av stenram eller buxbom.

Gravstenarnas yrken avspeglar samhällets utveckling i Landskrona. När järnvägen kom till Landskrona kom titlar som stationskarl. Det kustnära läget visas i titlar som fiskare och sjökapten. Militärstaden, sockerindustrin och varvsindustrin speglas också i titlarna på stenarna. Kvinnor har mycket få gravstenar med titlar men några finns t ex sjuksköterska. Från 1950-60-talet avtog seden att skriva titlar på gravstenar och minneslundar har minskat antalet gravstenar.

Byggnader på kyrkogården
Kyrkogårdsförvaltningens hus, ritad av landskapsarkitekt Per Friberg, ligger i sydvästra hörnet. Byggnadens fasad är av mörkt tegel och brunsvart träpanel.

Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast)