Stäng fönster Gullspång kn, HOVA 3:34 HOVA GRAVKAPELL

Beskrivning
HOVA GRAVKAPELL - Kyrkogården, anlagd 1816, inramas i norr och söder av en äldre kallmurad naturstensmur, i väster av en nyare kvaderstensmur med avtäckning och mot öster genom en häck. Det finns även en trädrad av bland annat lönnar. En nyare kyrkogårdsdel, troligen tillfogad 1970, är belägen i östra delen, där det även ligger en ekonomibyggnad i sydöst. Mot Torggatan i väster finns tre muröppningar mellan fyrsidiga stenstolpar, varifrån asfalterade gångar leder mot öster. Även mot gatan i söder finns en sådan muröppning mellan fyrsidiga, upptill konande stolpar med små stenklot. En asfalterad gång leder till kapellet i kyrkogårdens centrala del. Dessa gångar kantas av lövträdsalléer. I söder är en öppning mot ekonomibyggnaden i form av en öppning i häcken.
Grusgångar finns bland annat utmed de avgränsande murarna och häckarna. I kyrkogårdens centrala och norra del finns flera kvarter med stenramar. En hel del av vårdarna har höga resta stenar från 1800-talet och 1900-talets första del. Vissa är utformade som t ex obelisker. På en liten kulle i kyrkogårdens centrala del, strax nordväst om kapellet, finns familjen Werns gravstenar. Dessa är samlade inom två rutor, inramade av järnstaket och med en grusgång mellan. Södra och östra delen av kyrkogården med huvudsakligen nyare gravar indelas i nord-sydligt orienterade kvarter via häckar. Begravningsplatsen utvidgades i norr, troligen 1928, enligt ett förslag av Allan Bergslund. 2006 tillkom en klockstapel på kyrkogården.
EKONOMIBYGGNAD - Den mycket låga ekonomibyggnaden, troligen samtida med gravkapellet, har ljust blågrå locklistpanel, valmat och långt neddraget tak.