Stäng fönster Aneby kn, VIREDA 4:1 VIREDA KYRKA

Beskrivning
Vireda kyrkogård har medeltida kontinuitet som begravningsplats, kyrkan uppfördes omkring mitten av 1300-talet men kan ha föregåtts av en tidigare kyrka. Kyrkan är en av få bevarade medeltida träkyrkor och har välbevarade målningar invändigt från 1500-talet. Den ursprungliga kvadratiska kyrkogården utvidgades mot öster 1911 och fick då den utsträckning den har än idag. De äldsta och mest påkostade gravvårdarna finns på kyrkogårdens västra del i närheten av kyrkan, den östra delen präglas av yngre kvarter med rygghäckar. Kyrkogården omgärdas av en kallmurad stenmur med varierande höjd, samt en oregelbunden trädkrans av lönn och lind.

Kyrkogården är idag resultatet av flera successiva förändringar under 1900-talet. Det kulturhistoriska värdet ligger främst i enskilda gravvårdar.