Stäng fönster Haninge kn, DALARÖ 2:127 M.FL. DALARÖ KYRKA

Omgivningen
Kyrkan ligger centralt i Dalarö, omgiven av äldre skärgårdsbebyggelse och sommarvillor byggda under senare delen av 1800-talet då Dalarö var stockholmarnas mest fashionabla sommarort. Kyrkobyggnadens norra sida gränsar mot den gamla landsvägen, som här gör en tvär sväng ner mot Hotellbryggan. På andra sidan vägen ligger församlingshemmet och granne med kyrkan ligger tullhuset från 1780-talet, ritat av arkitekten Erik Palmstedt.

Anläggningen
Kyrkogårdens gränser har justerats något i förhållande till kartan från 1740. Den inhägnas av en låg stenmur som tillsammans med kyrkan bildar gräns mot vägen, vars vägbana ligger högre än kyrkogården. Utanför muren står en mycket gammal ek som i folkmun kallas "kunskapseken" eftersom den använts som affischplats. På kyrkogården står ytterligare en gammal ek. Det sägs att kapellet byggdes i en ekbacke, möjligen kan träden vara en rest från denna. Flera lindar av okänd ålder flankerar kyrkogårdens två ingångar. Fyra på den sydöstra sidan och två på den nordvästra. Lindarna, troligen planterade i slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet, har nyligen åter hamlats efter ett uppehåll på 30 år. Två entréer med grindar, en i nordost och en i sydväst, binds samman med en grusad gång utmed kyrkans sydöstra sida. Äldre gravplatser med liggande eller resta stenar samt kors och staket i gjutjärn finns på kyrkogården, där gravsättningar numera enbart sker i befintliga gravar.

Klockstapeln, i äldre tider även kallad "basfiolsfodralet", ligger på en bergknalle sydväst om kyrkan utanför kyrkogårdsmuren. Stapeln, som är försedd med två klockor, har rödfärgad brädfodring med svängt, kopparklätt tak som är prytt med en spira med kors. Den stora klockan är gjuten 1745 av G Meyer i Stockholm. Den lilla klockan har varit med från kyrkans äldsta tid. Den orneras av akantusblad och en gädda i relief och bär inskriptionen "Gloria in excelsis Deo. Ioran Putenson me fecit anno 1656. H. Christian Bretsnider Tolförwalther in Dalaröen".

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är placerad i nordost-sydvästlig riktning med koret i nordost. Byggnaden är uppförd med stomme av timmer.