Stäng fönster Berg kn, RÄTANSBYN 24:1 RÄTANS KYRKA

Beskrivning
Två granitpelare med gjutjärnskrön inramar vägen in på kyrkogården. En stor del av kyrkogården inramas av ett svart smäckert gjutjärnsstaket som före utvidgningar av kyrkogården sträckte sig längs hela dess gräns. Ett begränsat nät av breda grusgångar, varav några igenväxande, finns i kyrkogårdens huvudstråk. Söder om kyrkan finns ett stort kvarter med ett antal 1800-talsgravvårdar, varav flera i gjutjärn. Gravkvarteren är stora och grästäckta. Trädbeståndet domineras vid sidan av två frodiga tallar framför kyrkobyggnaden helt av björkar. På kyrkogårdens norra del skapar en allé med björk en huvudaxel gör detta stråk till en tyngdpunkt på kyrkogården. Här finns en mer ordnad planering med en rundel mellan kyrkan och gravkapellet som ligger rakt nordost om kyrkan och som tidigare haft minst två andra lägen. Byggnaden med plåtbelagt korstak står idag på en gjuten källare och har fasader klädda med vitmålad panel på förvandring. En granittrappa leder upp till en imposant dubbelport. I nordvästra änden av kyrkogården ligger låga och enkla förråd- och verkstadslokaler som byggdes till i samband med att de flyttades till nuvarande läge 1981.