Stäng fönster Uppsala kn, ERIKSBERG 9:18 ERIKSBERGSKYRKAN

Beskrivning
Eriksbergskyrkan invigdes 1960 och ritades på 1950-talet av arkitekten Sten Hummel-Gumaelius som en av Uppsala nya stadsdelskyrkor. Den ligger på en höjd intill Norbyvägen och anknyter med sin enkla rektangulära plan, sitt branta sadeltak och sin inre rymd till Upplands medeltida kyrkobyggande.

Klockstapeln är placerad i nordöstra delen av anläggningen, sammanbyggd med församlingshemsdelen. Den är uppförd i armerad betong. Med sina obehandlade, råa betongfasader kontrasterar den mot anläggningens i övrigt traditionella karaktär. Klockstapeln höjer sig högt över taket till församlingshemmet och har en närmast monolitisk karaktär med sina slutna fasader. Klockvåningen högst upp i stapeln har rasterliknande hål i muren i stället för traditionella ljudluckor. Det finns två kyrkklockor, gjutna av Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna 1960.