Stäng fönster Örnsköldsvik kn, ARNÄS PRÄSTBORD 1:57 ARNÄS KYRKA (GUSTAF ADOLFS KYRKA)

Kyrkogården
Ligger öppet i dalgången, i ett visst höjdläge med sluttande mark mot söder, framför allt söder om skolan. Flackt part i norr och nordväst. Fallande mark mot söder. Mot väster och söder finns en kallmurad stödmur av natursten, därav de fem stegen i granittrappan vid södra stegporten. Entrén mot söder stenlagd med kullersten, liksom den fallande ytan vid långhuset på ömse sidor om femstegstrappan. Den fortsätter sedan runt byggnaden. I övrigt gräsbevuxen yta i söder med grusad gång i öst-västlig riktning.

En rad gravar mot ytterkant söder. Gravkvarter i öster, trädrad av björk mot söder, öster och norr (den ursprungliga tomten). Utvidgad kyrkogård mot både söder, öster och nordöst. Mest grusade gravar. Moss- och gräsbevuxen bogårdsmur av natursten mot norr och väster.

Gravkapellet
Murat och putsat gravkapell i klassiserande tempelstil nordväst om kyrkobyggnaden. Två murade stegportar mot väster och norr, uppförda av murmästaren Erik Svedberg före 1828, slätputsade, utformade med fyrkantpelare och doriska kapitäl, som bär ett bågsegment, klädda med svartmålad falsad plåt över, och målade lika kyrkobyggnaden med rosa fält på sidopartierna; samt en något förenklad yngre variant mot söder med endast vit målning, leder in till kyrkogården från söder väster och norr. I samtliga sitter svartmålade smidesgrindar av olika ålder.