Stäng fönster Nyköping kn, BOGSTA 5:1 BOGSTA KYRKA

Beskrivning
Bogsta kyrkogård är en mindre, muromgärdad kyrkogård där gravarna är förlagda söder och väster om kyrkan. Bogårdsmuren har i söder formen av en terrassmur. Kyrkan nås via oputsade murade grindstolpar i öster och väster.

Kyrkogården delas på längden av en grusgång mellan östra och västra grinden. I rät vinkel från denna gång leder en annan grusgång in mot kyrkan och följer kyrkan längs södra långsidan och ut mot utvidgningen i öster. Utvidgningen i öster är inte tagen i bruk. Delar av en trädkrans finns längs kyrkogårdsmuren i söder och väster.

Ett antal äldre gravar finns i kyrkogårdens sydvästra del, med högresta gravstenar. Mest framträdande på kyrkogården är dock gravmonumentet från 1930 över makarna Funck, placerat direkt framför västra gaveln. Harald Funck var bruksdisponent på Ökna Säteri.

En runsten är uppställd framför östra fasaden.

Bogsta kyrka. Vård- och underhållsplan 2005. Sörmlands museum.