Stäng fönster Tjörn kn, KLÖVEDALS KYRKA 1:1 KLÖVEDALS KYRKA

Beskrivning
KLÖVEDALS KYRKA ligger i östra delen av KYRKOGÅRDENS ÄLDRE DEL. En del gravar ligger på norrsidan, men merparten ligger i söder och framförallt i väster. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Innanför muren står höga uppvuxna lövträd, närmast kyrkan alm och ek, i väster och nordväst hamlad oxel.

Huvudingång i väster mellan putsade stolpar med kronklot, och med galvaniserade grindar. Ingång i öster, ej längre använd, med putsade grindstolpar och handsmidda grindar. Några trappsteg leder över sydmuren till en stig upp till klockhuset på klockberget i söder. Ytterligare ingångar i nordväst samt i anslutning till ekonomibyggnaden i norr.

Från huvudingången leder en mittgång upp till kyrkporten. På ömse sidor om denna gravar i stora gräskvarter, och på södra sidan också en springbrunn. I nordliga delen ligger gravarna i grusade kvarter. Många äldre höga och halvhöga vårdar framförallt söder om kyrkan samt längs nästan hela sydsidan skapar särskilt karaktär åt denna del, där också gravramar är vanliga, och även något gjutjärnsstaket. Norr om kyrkan ligger en terrasserad och inhägnad gravplats av äldre datum. I nordväst och i den nordliga delen av kyrkogården är gravvårdarna lägre, men det är påfallande många gravar även här som är omgärdade av gravramar.

Denna äldre del, som inhägnas av en och samma mur, har formen av ett "L", och är av medeltida ursprung närmast kyrkan, består av flera utvidgningar: Åt väster 1838(?) och 1899, ytterligare åt väster samt åt norr 1919, ytterligare åt norr 1956.
I slänten ner åt nordöst ligger en NYARE DEL från 1988, med mer modern utformning.

Utmed kyrkogårdens sydsida ligger en bergknalle, "Klockberget", på vilken står ett äldre KLOCKHUS, troligen byggt 1810, och i bruk fram tills kyrkan fick ett torn 1934. Klockhuset är i två våningar, avsmalnande uppåt, med väggar klädda med rödmålad lockpanel. Luckor och dörrar svarta. Taket är ett sadeltak under tegel. En bit öster om klockhuset ligger "Dopkällan", en triangulär vattenfylld fördjupning med ca 1 meter sida.

Ett BÅRHUS ligger strax utanför västgrinden. Putsade gråvita väggar, ljusbruna trädörrar, valmat tak under rött tegel. Byggt 1956. Norr om kyrkogården en modernare EKONOMIBYGGNAD, och väster om kyrkogården ett FÖRSAMLINGSHEM, byggt 1996 efter ritningar av Stig Holmstrand.