Stäng fönster Arboga kn, GROPGÅRDEN 12

Beskrivning
Byggnaderna på fastigheten Gropgården 12 ingår i den äldre trähusbebyggelse som finns i Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet.
Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret. Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer. Delar av ekonomibebyggelsen kan vara ombyggda till boningshus.
I denna fastighets nordvästra hörn finns en fyrrummig, troligen medeltida, källare. Två av rummen har tunnvalv. Södra källarrummet har tegelvalv på gråstensväggar, övriga källarrum helt i tegel. Norra källarrummet visar munkförband i en vägg, kryssförband i en annan. Till källaren leder en gång från gården (se Sven Ljungs Arboga stads historia).
I Hembygdsföreningen Arboga Minnes Årsböcker finns förutom fastighetsägarlängder som tar sin början vid mitten av 1600-talet också samlat beskrivningar av bebyggelsen från äldre tid. Mycket av detta går att relatera till befintlig bebyggelse idag. Så här beskrivs exempelvis bebyggelsen på denna fastighet 1774: "Stor byggning under tegeltak, innehållande 2:ne bodar åt jerntorgsgatan, sammanslagna till handelsbod och en godsbod mot gården samt 7 nattstufvurum och 3:ne stora spannmålsvindar uti öfre våningen. 3:ne hvälfda källare under byggningen och en godskällare under bodarne. Boningsrummen försedda med 3:ne blå och hvita samt 5 gröna kakelugnar. Spisar i den ena salen och köket. En mindre byggning, nybygd, äfven under tegeltak, söder på gården, bestående af drängstuvfa och brygghus med brännvinspanna af koppar och inmurad bryggkittel af jern. Nattstufvor ofvanpå. Derbredvid et vedlider och redskapsskjul. Bägge under torftak. Samt neder åt Smedjegatan stall och portlider, med stora skullar under näfver och torftak. Och på östra sidan ett stort fähus med skullar, samt 2:ne vedbodar med skullar öfver, under näfver och torftak, jämte brunn på ladugården."
Beskrivningen ger en målande bild av bebyggelsen och levnadsförhållandena på en handelsgård i Arboga på 1700-talet. Byggnaderna på denna fastighet är typexempel på en bebyggelse som genom renoveringar och ombyggnader kunnat leva med i tiden vilket är kännetecknande för trähusbebyggelsen i Arboga. I dessa förändringar som ur kulturhistorisk synpunkt skett både på gott och ont ingår också den senaste renoveringen på denna fastighet som inbegrep tilläggsisolerng.