Stäng fönster Gotland kn, FRÖJEL KYRKOGÅRDEN 1:1 FRÖJEL KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omges av en kallmurad kalkstensmur. Den västra muren kan ha tillkommit redan under medeltiden, den sträckningen uppvisar också spår av murbruk. Norra muren tillkom sannolikt då sockenmagasinet uppfördes 1814 och övriga murar under 1800-talet. Muren mäter i söder 84 m, i öster 73 m, i norr 73 m och i väster 69 m. dess höjd varierar mellan 70-75 cm.

I väster finns en medeltida stiglucka med kryssvalv som utvändigt täcks av ett sadeltak med faltäckning. Den stängs med dubbla trägrindar. I öster en stiglucka utan valv, brädtak. Den stängs med dubbla trädörrar. I murens sydöstra hörn en enkel ingång (trälucka) i norra muren intill sockenmagasinet, samt i nordvästra hörnet är två liknande ingångar anordnade. En grusgång löper mellan de båda stigluckorna utmed kyrkans södra fasad, till denna ansluter en smal gång med cementplattor från den sydöstra ingången.

Utmed murarna växer lövträd. På kyrkogården är en låg häck planterad i västra delen mot terrasseringen. I övrigt finns inga planteringar på kyrkogården.
Öster om kyrkan, mellan koret och den östra muren, finns en trojaborg som ursprungligen tros ha varit placerad utanför kyrkogårdsmuren.

I anslutning till norra muren uppfördes 1814 ett sockenmagasin, vilket användes fram till 1930-talet. Sockenmagasinet är uppfört av kalksten och täcks av svart plåt. Det används numera som personalutrymme, samt innehåller en toalett. I murens nordöstra hörn finns en likvagnsbod – en stenbyggnad under plåttak. Mot norra muren lutar 18 gravvårdar, 14 st. i granit och 4 st. av kalksten. Några av de sistnämnda är av konst-närligt hög klass.
På kyrkogården finns fasadbelysning samt belysningsstolpar.

Övriga byggnader på kyrkogården
Längs med norra kyrkogårdsmuren är sockenmagasinet uppfört. Byggnaden är uppförd av sten, fasaderna är putsade med kalkbruk och avfärgade. Enkelt sadeltak belagt med pannplåt på täta undertak av panel (falar från äldre faltak). Gluggar i södra, östra och västra fasaderna samt en dörr i västra fasaden som leder till byggnadens andra våning, i den södra fasaden en delvis järnbeslagen dörren. Ventilationsgluggarna täcks av fågelnät, övriga gluggar och dörren av enkla luckor av trä, samt snickeribågar i gavelröstena. Magasinet är invändigt fördelat på tre våningar med träbjälklag, trappor av trä förbinder de olika våningarna.

Bottenvåningen inrymmer tre rum och en hall; en vattentoalett, ett förråd och ett personalrum. Hallens och personalrummets väggar och tak är klädda med träpanel. Golven i förrådet och i hallen är gjutna. I de två övre våningarna står gamla inventarier som inte används, bl.a. en äldre orgel.