Stäng fönster Örebro kn, GLANSHAMMARS KYRKA 1:1 GLANSHAMMARS KYRKA

Beskrivning
Glanshammar kyrka omges av en vidsträckt kyrkogård, utvidgad åt norr i början på 1930-talet. Kyrkogården inhägnas av en mur av kluven och okluven gråsten, till största del lagd i kallmur. I östra muren, mitt för kyrkans kor, finns en runsten inlagd i muren. Kyrkogården har ett enkelt gångsystem med grus och moderna plattor, övriga ytor är belagda med gräs.
Det finns fyra entréer till kyrkogården. Huvudentrén i söder har höga, slätputsade rusticerade grindstolpar täckta med huvar av kopparplåt och krönta med kors. Pelarna murades 1799 och pargrinden av svartmålat järn insattes 1803. Entrén i nordöst har en enkelgrind av svart smide som är förankrad i grindstolpar av granit. Dessa är lika djupa som muren är tjock. Nordvästra entrén har en pargrind av svart smide med lika grindstolpar. Gången från denna entré är belagd med moderna plattor och leder genom hela kyrkogården åt söder. Den breda entrén i väster har lika grindstolpar samt en pargind av svart smide. En trädkrans inramar kyrkogården och är planterad innanför muren. I söder sträcker sig en grusgång direkt intill muren. Där är trädkransen planterad i kvarterens ytterkant mot grusgången.Klockstapeln sydväst om kyrkan uppfördes 1663 och är av den i Närke vanligt förekommande typen med öppen stapel av klockbockstyp. Nordväst om kyrkan ligger ett tidigare sockenmagasin uppfört 1758. Byggnaden är en vitputsad gråstensbyggnad under tegeltäckt sadeltak.
På kyrkogårdens sydöstra del finns flera äldre gravar. Bland annat en gravbyggnad med murad källare för den på Skävesund under 1800-talet bosatta släkten Wilson. Byggnaden är rektangulär och täcks invändigt av ett valv, över detta en karnisformad huv av svartmålad plåt krönt med en kula. Söder om denna finns en grav över kyrkoherden Gustav Herdman och hans första hustru Magdalena Norin. Det är hög en kulle, krönt av en pyramidformad gravvård, omgärdad av ett räcke i svart smide. Vården är av olikfärgad kalksten med inskriptioner. Norr om släkten Wilsons grav, en gravvård omgärdad av ett smitt järnstaket med rundade hörn och en väl arbetad grind, även den av smide. Staketet står på en sockel av kallmurad natursten. Vården är över kyrkoherden Gustaf Kjellin och hans två hustrur.

Inventeringstillfället 2005-10-19
Esbjörnson, Kyrkor i Örebro län, 2000